Realizacja zamówienia do 48h, Dostawy realizujemy od poniedziałku do soboty od godziny 8:00, dostarczmy na terenie powiatu Warszawskiego Zachodniego, Warszawy, Piastowa, Pruszkowa, Milanówka, Grodziska Mazowieckiego

  • Micro Groszek Tacka (80g)

20.00
szt. Do przechowalni
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wysyłka w ciągu 48 godzin

Mikro groszek wąsaty

Mikro groszek ma chrupiące, delikatne łodyżki zakończone dekoracyjnymi wąsami i smakuje jak młody groszek zielony. Jest idealnym dodatkiem nie tylko do sałatek, gdyż ozdobi każde nawet tradycyjne danie.

Mikro groszek ma wiele witamin i składników odżywczych, a za to mało kalorii, więc to dobra informacja dla osób, które chcą zrzucić parę kilogramów. Zawiera m.in. witaminy z grupy B, witaminę A, C, E i K, a także żelazo, potas, cynk, fosfor, magnez i wapń. Zatem mikro groszek wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Zawiera witaminy i minerały, które zapobiegają niektórym chorobom nowotworowym i wystąpieniu anemii oraz mają dobroczynny wpływ na nasze serce, mięśnie, układ krążenia, kości i oczy. Dzięki zawartej w nim witaminie K, ułatwione jest wchłanianie wapnia, co zapobiega osteoporozie. Niacyna i błonnik obniżają zły cholesterol LDL oraz poziom trójglicerydów.

Jako roślina strączkowa posiada dużo białka i jest polecany dla wegan i wegetarian. Zawarta w mikro groszku duża ilość błonnika stymuluje trawienie i pozytywnie wpływa na pracę jelit.

Mikro groszek zawiera też antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. Wiadomo, że wolne rodniki stymulują procesy chorobowe i przyspieszają starzenie się organizmu. Wynika z tego, że jedzenie mikro groszku odmładza. Oprócz tego mikro groszek zawiera enzymy, które uniemożliwiają namnażanie się wirusów, czyli zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby wirusowe.

Groszek jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie i znany ludzkości od około 10 tysięcy lat. Rośnie naturalnie w Azji, gdzie po raz pierwszy odkryto jego właściwości. W czasach starożytnego Egiptu był pożywieniem dla ubogich, którym żywiły się głównie niskie klasy społeczne. Do Europy trafił w średniowieczu i stał się popularnym jedzeniem, gdy nie znano jeszcze ziemniaków. Dziś mikro groszek znamy wszyscy i wiemy, że doskonale sprawdza się w zwykłych, codziennych daniach, jak również w wyszukanych potrawach na specjalne okazje.